Tocãnița Nexiei

Adolescenta

Adolescenta prin ochii unui adolescent.

Emotii , trairi , sentimente , ganduri , sperante , incercari , ambitii , noi pasi in viata , teama de nou . Apar plimele ”lacrimi de crocodil ” din dragoste , apar primele raspunderi personale pe planul vietii , primele preocupari serioase ale imaginii tale in societate , vrei sa fi tratat ca un  matur .Ai impresia ca nimeni nu te intelege in totalitate .

Adolescenta are magia ei  pe care parintii parca nu o mai inteleg cand este vorba de copii lor , dar  de adolescenta lor isi amintesc cu drag.

Adolescenta prin ochii parintilor .

Rebel , neascultator , incapatanat si cate si mai cate ”calitati ” .

Au senzatia ca vorbesc cu peretii !  Unii parinti adopta o atitudine de catedra , isi bat gura de pomana incercand sa le impuna cum ar trebui sa se poarte sau cum ar trebui sa faca , parca au zilnic acelasi discurs plictisitor .

Adolescentul o sa faca in continuare aceleasi greseli , parintele o sa se simta ignorat de parca le face special pentru al supara .

Au impresia ca este delasator si lenes ! Il cicalesc  cand ii da ceva de facut ! Mai bine sa fie curiosi de rezultat  “abea astept sa vad cum o sa iasa , cum o sa fie !” Parintii trateaza adolescentul ca un copil in timp ce copilul incepe sa devina matur si este nerabdator sa fie tratat ca unul , vor sa fie respectati si ascultati . Si ei se tem de ce-i asteapta si pareaza prin atitudinea ”atotstiutoare” .

Tot timpul il privesti ca pe un copil !  Da timpul inapoi si vezi adolescentul din tine ! Si tu ca parinte esti un copil . In loc sa-l necajesti mai bine sa-l intelegi . Adolescentul trebuie urmarit de la o distanta care sa-i ofere incredere , intimitate , respect , indulgenta prin care sa nu se piarda fermitatea, comunicare , libertate si siguranta . Lasa-l sa se descopere pe sine , fii confidentul adolescentului , pune bazele dezvoltarii unei personalitati aromnioase, respectabile si bine integrata social . Priveste prin ochii unui adolescent !

2 thoughts on “Adolescenta

  1. oho..adolesecnta si atitudinea celor mai multi parinti in fata ei, dovedeste inca odata cate frustrari ale parintilor se rasfrang asupra copiilor.

Comments are closed.